top of page

5 ניסויים מלהיבים למדענים צעירים


מה יותר כיף מלהפוך את שולחן המטבח בבית למעבדת ניסויים משוכללת בה מתרחשות תופעות שונות ומגוונות שנראות כמו מעשה קסמים.. עד שחוקרים ומבינים יחד כיצד ה"קסם" מתרחש.


ניסויים מספקים דרך חווייתית להעשרת ידע העולם ופיתוח יכולות חשיבה כגון הסקת מסקנות וניבוי תוצאות. רוב הניסויים פשוטים וכוללים חומרים זמינים שניתן למצוא בכל בית.

הניסויים שערכנו בוצעו במסגרת קבוצת מדענים בה עבדנו על פיתוח מיומנויות חברתיות וכישורי השפה. הנושא היה מעניין, מלהיב, מסקרן ואינפורמטיבי עבור הילדים. בכל מפגש הילדים לבשו את חלוקי המדענים, הרכיבו את משקפי המגן, חבשו את קסדות הבטיחות ויחד יצאנו להרפתקאות מדעיות.

עבודה בצוות

הילדים עבדו בשיתוף פעולה, על מנת להוציא את הניסוי המשותף לפועל. לאורך הפעילות, הילדים חילקו ביניהם תפקידים וסייעו האחד לשני.

פיתוח כישורי שפה

לכל תלמיד היה קלסר מדען אישי, שם תועדו כל הניסויים שביצענו. בסוף הניסוי, הילדים שיחזרו את מהלכו וכתבו בדף ייחודי שכלל את שם הניסוי, כלים וחומרים, מהלך הניסוי ותוצאות הניסוי. בין היתר, הדבר אפשר לחזק את יכולת הילדים לתאר תהליך באופן מאורגן.

אז הנה הניסויים המדעיים שהילדים אהבו במיוחד! מומלץ לבצע את הניסויים בהשגחת מבוגר:)

הבלון שלא מתפוצץ


מה צריך? שיפודי עץ, בלונים וסבון כלים.

מהלך הניסוי- מנפחים בלון וטובלים את השיפוד בסבון הכלים (גם את הקצה). לאחר מכן, דוקרים את הבלון בעזרת השיפוד באזור בו קשרנו, מחדירים את השיפוד עד שיוצא מהקצה השני של הבלון, בחלק העליון המרכזי, והפלא ופלא הבלון לא מתפוצץ!

איך זה קורה? הגומי ממנו עשוי הבלון באזורים בהם מוחדר השיפוד פחות מתוח ועל כן יותר עבה. ניתן לראות שאזורים אלו גם כהים יותר ביחס לאזורי הבלון האחרים. לכן, ניתן להחדיר שיפוד דרך אזורים אלו, מבלי שכל הבלון יתפוצץ (סבון הכלים מסייע לכך מכיוון שמהווה חומר סיכוך).

מערבולת של צבעים


מה צריך? צלחת, חלב, צבעי מאכל, קיסם אוזניים וסבון כלים.

מהלך הניסוי- שופכים מעט חלב לתוך הצלחת. לאחר מכן, מטפטפים מספר טיפות של צבעי מאכל למרכז הצלחת. טובלים את קצה הקיסם בסבון כלים ולאחר מכן מניחים את קצה הקיסם על החלב בנקודה מסוימת ולא מזיזים את היד. מחכים ורואים שתוך מספר שניות צבעי המאכל מתחילים לנוע מנקודת המגע והלאה! לאחר מכן, ניתן להניח את קיסם בנקודה אחרת ולתת לצבעים לנוע. התוצאות מרהיבות!

איך זה קורה? לכל נוזל קיים "מתח פנים"- קרום דקיק, קשיח ובלתי נראה שמורכב ממולקולות של הנוזל. חלב מורכב בעיקר ממים וכאשר מטפטפים על החלב צבעי מאכל הם צפים על פני הקרום שיוצר מתח הפנים של המים. כשטובלים את הקיסם עם סבון הכלים, סבון הכלים מתפשט על פני המים ונוצר קרום חדש של סבון. צבעי המאכל למעשה מאפשרים לנו לראות כיצד קרום הסבון מתפשט. בנוסף, חלב מכיל שומנים והסבון מצליח להמיס שומנים. לכן, בכל פעם שטובלים את הקיסם בחלב רואים שנוצרות מערבולות.

התפוז המאיר


מה צריך? תפוז, סכין, שמן, מצית/גפרור.

מהלך הניסוי- בוצעים את קליפת התפוז באמצע ולרוחב. מקלפים את קליפת התפוז תוך שהיא נשארת שלמה (מפרידים את הקליפה בזהירות מהפלחים) עד שנשארת חצי קליפת תפוז אליה מחובר החלק הלבן והארוך של הפרי, שישמש כפתיל. ממלאים את התפוז בשמן (שופכים גם על ה"פתיל"). חותכים את חצי הקליפה השניה כמו בתמונה. היא תשמש כמכסה. מדליקים את הפתיל בעזרת גפרור/ מצית וסוגרים את הנר באמצעות הנחת החצי השני של קליפת התפוז. ויש לנו נר!

איך זה קורה? קליפת התפוז היא שומנית (יש בה שמן אתרי) והחלק הלבן פנימי שלה מאוד ספוגי, לכן, הקליפה סופגת בקלות את השמן שמהווה חומר בערה.

הר געש בבקבוק


מה צריך? בקבוק קטן (חצי ליטר) אבקת סודה לשתייה, מים, נוזל לשטיפת כלים ורבע כוס חומץ.

מה עושים? מכניסים לבקבוק את אבקת הסודה לשתייה ומוסיפים מים (3/4 מגובה הבקבוק). כשכולם מוכנים- שופכים פנימה את החומץ וצופים בהר הגעש מתפרץ!

איך זה קורה? אבקת סודה לשתייה הינה חומר בסיסי ואילו החומץ הוא חומר חומצי. שילוב בין חומר בסיסי לחומצי יוצר תגובה כימית שהתוצר שלה הוא גז (פחמן דו חמצני). העירבוב של שני חומרים אלו יוצר למעשה תסיסה ואת הפיצוץ של הר הגעש!

בלון שמתנפח לבד


מה צריך? בקבוק פלסטיק קטן, כפית, גומייה, אבקת סודה לשתייה וחומץ.

מה עושים? מכניסים לתוך הבקבוק שתי כפיות אבקת סודה לשתיה. ממלאים את הבלון בחומץ עד שפת הבלון. מלבישים את הבלון על שפת הבקבוק ומחזקים בעזרת גומי. מרימים את הבלון על מנת שהחומץ ישפך אל תוך הבקבוק וצופים כיצד הבלון מתנפח ללא מאמץ!

איך זה קורה? כפי שהסברנו בניסוי הקודם, אבקת סודה לשתייה הינה חומר בסיסי ואילו החומץ הוא חומר חומצי. שילוב בין חומר בסיסי לחומצי יוצר תגובה כימית שהתוצר שלה הוא גז (פחמן דו חמצני). הגז שנוצר גורם לבלון להתנפח.

מאחלות לכן הנאה רבה! וכמובן- מוזמנים לשתף אותנו בניסויים שערכתם בבית :)

אירנה ובתאל

קלינאיות תקשורת


bottom of page